MYŚL DNIA

O Krwi Jezusa, upajaj mnie Twoją świętą miłością. O śmierci Jezusa, spraw, bym wyrzekł się każdego ziemskiego przywiązania. Św. Alfons Maria de Liguori
Readmore

Słowo Życia

…wrzuciła wszystko, co miała… (Mk 12, 44)

Może warto dzisiaj zbliżyć się do otwartego Serca Jezusowego, które jak skarbona pomieści Twoje i moje,

i każde „wszystko”. Złóżmy w Jego głębi wszystkie nasze lęki, obawy, niepewności ...

Czytaj więcej  

Kalendarz

listopad 2024
N P W Ś C Pt S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Rozważania do różańca Krwi Chrystusa

Tajemnica I   Pan Jezus przelał Krew podczas obrzezania

Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus. (Łk 2, 21)

Wdzięczność. Każdy człowiek jest darem. Moje dzieci są darem, mój mąż, moja żona. Życie jest darem, przynależność do Kościoła i również wieczność nim jest. A wszystko zaczyna się w niezgłębionej miłości Trójcy Przenajświętszej, która swą miłością i swoim szczęściem zapragnęła podzielić się z człowiekiem. Ze mną. Niech Bóg w Trójcy Jedyny będzie uwielbiony – we mnie, mojej rodzinie i każdym człowieku na ziemi.

Tajemnica II   Pan Jezus przelał Krew podczas modlitwy w Ogrójcu

Pogrążony w udręce jeszcze usilniej się modlił, a Jego pot był jak gęste krople krwi, sączące się na ziemię. (Łk 22, 44)

Co mam z Tobą wspólnego, Jezusie, Synu Boga Najwyższego? (Łk 8, 28) pytał demon w krainie Gerazeńczyków. Czasem warto i sobie zadać to pytanie – czy i co łączy mnie z Jezusem. Zasadniczo wiemy, ale czy ta wiedza odzwierciedla się w czynach, słowach i wyborach każdego dnia? W relacjach z innymi? Jeśli Syn Boga Najwyższego jest Kimś rzeczywiście ważnym w moim życiu, znajdę prawdziwe szczęście i będę drogowskazem do niego dla innych.

Tajemnica III   Pan Jezus przelał Krew podczas biczowania

Wówczas uwolnił im Barabasza, a Jezusa kazał ubiczować i wydał na ukrzyżowanie. (Mt 27, 26)

Dziecko, ty zawsze jesteś ze mną i wszystko, co moje, należy do ciebie (Łk 15, 31)– powiedział ojciec do starszego syna, który zbuntował się wobec świętowania odnalezienia młodszego brata. Czy nie jest też tak czasami z nami? Mamy wszystko, co jest nam potrzebne do zbawienia, nie doceniamy tego jednak, patrząc zazdrosnym okiem na to, co mają nasi bracia i siostry. I biczujemy ich – słowem albo myślą. A w nich Jezusa. Prośmy o umiejętność dostrzegania dobra w innych i dar współradowania się z nimi.

Tajemnica IV  Pan Jezus przelał Krew podczas cierniem ukoronowania

Ubrali Go w purpurę uplótłszy wieniec z ciernia włożyli Mu na głowę. I zaczęli Go pozdrawiać: „Witaj, Królu Żydowski!” (Mk 15, 17-18)

Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się uniża, będzie wywyższony (Łk 14, 11) mówi Jezus. Każdy. Czyli ja też. Czy moje wywyższanie się – w rodzinie, sąsiedztwie, pracy… stało się już przyczyną mojego poniżenia? Kto ma głowę wysoko zadartą, nie widzi drogi i może boleśnie upaść. Nie widzi też tego, kto żyje obok. Miłość wyraża się służbą, bezinteresownym darem ze swojego czasu, sił, umiejętności, życia… Nagroda jest wielka, a wywyższenie wieczne.

Tajemnica V  Pan Jezus przelał Krew na Drodze Krzyżowej

A On sam, dźwigając krzyż, wszedł na miejsce zwane Miejscem Czaszki, które po hebrajsku nazywa się Golgota. (J 19, 17)

Jezus położył ręce na pochylonej od 18 lat kobiecie, a ona natychmiast się wyprostowała i chwaliła Boga (Łk 13, 13). Co i jak długo trzyma mnie na uwięzi? Od czego jestem pochylony/pochylona? Może z Jezusem niosę krzyż, idąc śladami Jego Krwi, ale nie przyjmuję Jej do mojego życia, nie pozwalam Jej płynąć w moich żyłach i doświadczać Jej mocy? Ta kobieta została dotknięta przez Jezusa, ja przyjmuję Jego Ciało i Krew w Eucharystii i Ona obmywa mnie w sakramencie pokuty i pojednania. Panie, spraw, bym się wyprostował i chwalił Ciebie.

Tajemnica VI   Pan Jezus przelał Krew podczas ukrzyżowania

Około godziny dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: „Boże mój, Boże mój, czemuś Mnie opuścił?” (Mt 27, 46)

Jezus uzdrowił człowieka, który miał uschłą rękę, a faryzeusze i uczeni w Piśmie tracąc rozum ze złości, naradzali się między sobą, co by mogli zrobić z Jezusem (Łk 6, 11). Cel osiągnęli, Jezus już nikogo i nigdy nie uzdrowi, bo za chwilę umrze. Czy jednak wróci stracony rozum? Zwłaszcza, że tak naprawdę prawdziwy rozkwit działalności Jezusa dopiero się zacznie – obecny w Eucharystii i mocą Swojej Krwi On dziś uwalnia, uzdrawia, oczyszcza, uświęca, chroni i ratuje. Panie, niech Twoja Krew dokonuje cudów Twojej miłości także we mnie.

Tajemnica VII   Pan Jezus przelał Krew podczas przebicia boku włócznią

Lecz gdy podeszli do Jezusa i zobaczyli, że już umarł, nie łamali Mu goleni, tylko jeden z żołnierzy włócznią przebił Mu bok i natychmiast wypłynęła Krew i woda. (J 19, 33-34)

Dla Boga wszystko jest możliwe (Mk 10, 27), także podźwignięcie z martwych Syna Bożego. Skoro tak, to i mnie może Bóg mocą Swego ramienia wydźwignąć z każdej mojej śmierci, z każdego upodlenia, zniewolenia, słabości. To i moja rodzina może zwycięsko wyjść ze wszystkich trudnych sytuacji. Panie, wierzę, przymnóż mi wiary. Panie, dziś na nowo i bardziej decyduję się na życie z Tobą i dla Ciebie, bądź Panem mojego życia, śmierci i wieczności. I mojej rodziny też.